Gaipten Sesler
15.12.2019 STM ThinkTech

Gaipten Sesler

Stm Blog Gaipten Sesler Gorsel Web

Pentagon’un Ateşli Olmayan Silahlar Departmanı yeni oyuncağını geçen 2018'in Mart ayında tanıttı. Eskiden savaşlar meydanlarda yapılırdı. Bugün geldiğimiz bilgisayar ve teknoloji çağı yepyeni cepheler açtı; artık hibrit savaşlardan, siber savaşlardan bahsediyoruz. Savaş sistemleri değişti, dolayısıyla ordu yapıları, harekât planları da.

Modern bir ordunun amacı artık ilk etapta çıkıp savaşmaktan önce düşmanına gözdağı vermek, onu kendisine saldırmaktan vazgeçirmek ve bu şekilde barışı korumak. En azından nükleer güçler devreye girmeden caydırıcılık bu şekilde işlemeli.

Bu sebeple ABD Savunma Bakanlığı, hedeflerini öldürmek yerine şaşırtmak, silahlarını yok etmek, düşmanını güçsüz kılmak amaçlı JNLWD’ı (Joint Non-Lethal Weapons Directorate-Ateşli Olmayan Silahlar Programı) geliştirdi. 1996’dan beri devam eden bu program kapsamında birçok silah geliştirildi ve cepheye sürüldü.Pentagon’un JNLWD Departmanı tarafından geliştirilen son ürün ise insan sesi yaratan -henüz konuşamasa da- bir cihaz. “Laser-Induced Plasma Effect” (Laserle Uyarılan Plazma Etkisi) yöntemi kullanan bu cihaz, yoktan ses yaratabilecek teknolojiye sahip.

Defense One dergisi muhabiri Patrick Tucker’ın haberine göre, şimdilik kulağa tuhaf gelen, insan sesine benzeyen, Tucker’ın tabiriyle “ruhlar tarafından ele geçirilmiş bir telsize” benzer sesler çıkarabilen cihazın, önümüzdeki üç yıl içinde anlaşılabilir kelimeler kullanır hale gelmesi bekleniyor. Amaç bir noktada belirli sesler ya da ışık yaratabilmek.

Henüz deneysel olarak adlandırılabilecek bu lazer teknolojisinin yaptığı basitçe atmosferdeki atomları kullanarak sesler, sözcükler yaratmak. Defense One’ın haberine göre bu teknoloji iki parçadan oluşuyor; son derece yüksek hızlı bir femtosaniye lazer ve bir nano lazer.

İlk lazer, 10-15 saniye boyunca ışık patlamaları yaratıp havadaki molekülleri ayrıştırarak bir plazma topu oluşturuyor. Belirli bir dalga boyu aralığında ayarlanmış olan ikinci lazerse bu topu vurmak üzerine programlanmış. Bu çifte lazer teknolojisi sayesinde cihaz, plazma alanını kontrol altında tutabilmeyi ve bu kontrollü alan altında yarattığı patlamayla ışık ve belirgin sesler yaratmayı mümkün kılıyor. Yaratılan ve sese dönüşen bu patlama ve aldığı hedef arasında kalanlarsa zarar görmüyor, yani sesi duymuyorlar. JNLWD Baş Mühendisi David Law, bu teknolojinin kilometreler ötesinden ateşlenebileceğini söylüyor ve mesafenin etki yaratmayı kolaylaştıracağını da belirtiyor.

Öldürme, Ürküt; Öldürme, Püskürt

Bu teknoloji ne mi getiriyor? Birden kaynağı belli olmayan sesler duyduğunuzu hayal edin, kulağınıza ürkütücü sesler geliyor. Bir de buna savaş halinde olan bir askerin yıpranmış sinirlerini ekleyin. Ya da farklı alanlara kaydıktan sonra tekrar birlik oluşturabileceği toplanma noktasına ilerleyen düşman birliklerinin yolunun ışık oyunlarıyla kesildiğini düşünün. Önemli bir diğer nokta da şu: Bu cihazın üç seneye kadar anlaşılabilir biçimde konuşması beklendiği gibi, aynı şekilde ısı da üreteceği öngörülüyor. Yani duyusal yanılgılar yaratabilecek bir teknolojiden bahsediyoruz. Öldürücü olmayan silah geliştiren tek ülke ABD olmasa da bu konudaki en ciddi yatırıma ve cihaz kapasitesine sahip ülke. ABD Savunma Bakanlığı’nın yaklaşık 700 milyar dolarlık yıllık bütçesi göz önüne alındığında bu pek de şaşırtıcı bir bilgi sayılmaz.

ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre ölümcül olmayan silahlar geliştirmenin ardındaki asıl amaç, ölüm ve yaralanma gibi geri dönüşü olmayan kayıpları en aza indirgemek. Buna benzer harp araçlarının işe yarayacağı en önemli alanlar ise sivilleri içeren kentsel gölgeler. Ayrıca kontrol/ buluşma noktalarının güvenliği, konvoy operasyonlarının emniyeti, insani harekâtlarda güvenlik sağlama gibi senaryolarda da fayda sağlayacak teknolojiler arasına girebilir.

ABD ordusunun sahada ve kullanımda olan birçok ölümcül olmayan silahı mevcut. Bu cihazların hâlihazırda süregelen operasyonlarda yer alan birlikler için son derece önemli olduğunu dile getiren Pentagon, akustik, elektromanyetik, optik ve daha birçok alanda kullandıkları bu silahların can kaybını önlemek için son derece önemli olduğunu vurguluyor.

Ölümcül olmayan silahlar, konvansiyonel silahlara bir alternatif değil, destekçi. Bu silahlar tek ya da çoklu hedeflere çarpma yeteneğine sahip ve konvansiyonel silahların en iyi netice sağlayamayacağı durumlarda kullanılabilecek seçenekler.

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.