Sağlık Hizmetlerinde Yanlış Teşhis ve Tedavi Oranlarının Düşürülmesi İçin Klinik Karar Destek Sistemlerinin (KKDS) Kullanımı
01.11.2017 Hakan Faruk SAFİ, STM

Sağlık Hizmetlerinde Yanlış Teşhis ve Tedavi Oranlarının Düşürülmesi İçin Klinik Karar Destek Sistemlerinin (KKDS) Kullanımı

Stm KKDS Kullanimi
Günümüzün modern toplumlarında bile büyük bir sorun olan yanlış teşhis ve tedavinin hastalar, hasta yakınları ve hekimler açısından maddi ve manevi çok ciddi sonuçları olabilmektedir. Bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, hastanelere başvuran hastaların %4-%18’i aslında engellenebilir tıbbi hataların kurbanları olmaktadırlar. Yapılan bir araştırmaya göre, ABD’de tıbbi hataların devlet bütçesine maliyeti 17-29 milyar dolar civarındadır (Institute of Medicine 2000).

Günümüzde ABD’de her dört ölümden birinin sebebinin kanser olduğu bilinmektedir. Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI)’nün araştırmasına göre, ABD’de 2016 yılında yaklaşık 1,6 milyon hastaya kanser teşhisi konulacağı ve bunların yaklaşık 590 bininin hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Son 20 yılda kanser araştırmalarında ümit verici gelişmeler yaşanmaktadır. Bununla birlikte tıbbi literatür öylesine hızlı genişlemektedir ki, bilginin fazlalığı hekimler için başlı başına bir sorun haline dönüşmüştür. Örneğin, onkoloji literatüründeki yenilikleri takip etmeye çalışan bir hekimin her gün 29 (!) saatini okumaya ayırması gerekmektedir. Hemen her 3 yılda bir ikiye katlanan tıbbi bilginin hacmini düşünecek olursak, bu koşullarda hekimlerin güncel literatürü takip edebilmesi mümkün görünmemektedir.  

Yapay zekâ ile programlanmış ve büyük veriyi kullanan klinik karar destek sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması sayesinde çok önemli kazanımlar elde edilebilir, ancak bu sistemlerin başarılı olabilmesi için düşünülmesi gereken teknik olmayan hususlar da bulunmaktadır. Öncelikle hekimler, hastalar, hasta haklarını savunan gruplar ve politikacılar bu değişime inanmalıdır. Bilişim teknolojileri böylesine köklü bir değişimi tek başına yönlendiremez ve yürütemez. Tüm paydaşlar sağlık hizmetlerinin dönüşümü ile ilgili istekli olmalı ve bu süreci desteklemelidir.

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.