Google, Casus İHA’ları Akıllandırıyor
15.08.2018 STM ThinkTech

Google, Casus İHA’ları Akıllandırıyor

Stm Google Casus Iha

Google, akıllı drone yazılımları geliştirme konusunda ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ile işbirliğine başladı. Gizmodo’nun haberine göre, Google, bakanlığa, drone’lar tarafından çekilen görüntülerdeki nesnelerin tanınmasını kolaylaştıracak makine öğrenmesi sistemleri sağlayacak.

Google’ın iç yazışmalarının sızdırılmasıyla ortaya çıkan, bu farklı yeni ortaklık Pentagon tarafından da doğrulandı. Google ile Savunma Bakanlığı arasındaki işbirliği, algoritmik savaşa yönelik farklı disiplinleri bir araya getiren Maven Projesi çerçevesinde yürütülüyor. Pentagon’un 2017’nin Temmuz ayında yayınlanan basın bültenine göre, Maven Projesi, ordunun drone görüntülerini analiz etme becerisini geliştirerek, ABD’nin “savaşları bilgisayar algoritmaları ve yapay zekâ aracılığıyla kazanmasını” hedefliyor.

ABD Savunma Bakanlığı, projenin ilk hedefinin drone’lar tarafından çekilen görüntülerde sıklıkla rastlanan “38 farklı nesneyi” otomatik olarak tespit edebilecek bir yapay zekâ geliştirmek olduğunu açıkladı. Bu beceri, veri analistlerinin her yıl Irak ve Suriye gibi savaş bölgelerinde çekilen “milyonlarca saatlik videoyu” sınıflandırmasına yardımcı olacak.

Algoritmik savaşa yönelik farklı disiplinleri bir araya getiren ekibin başkanı olan Albay Drew Cukor, 2017’de düzenlenen savunma teknolojileri zirvesinde, “Yapay zekâ, yakın zamanda savaşlarda hedefleri belirlemek için kullanılmayacak” diyor: “Yapay zekânın görevi, insan operatörlere yardım etmek olacak.”

Google’ın genellikle sinir ağları kurmakta kullanılan TensorFlow uygulama programlama arayüzleri (API) sağlayarak, departmanın bu hedefe ulaşmasına yardımcı olacağı söyleniyor.

Bir Google temsilcisi, yaptığı açıklamada Savunma Bakanlığı ile yürütülen projeyi “Sınıflandırılmamış verilerdeki nesneleri tanımaya yardımcı olacak TensorFlow API’leri sağlayacağız” sözleriyle anlatıyor ve ekliyor: “Bu teknoloji saldırı amacıyla kullanılmayacak; görüntüleri etiketleyerek insanların değerlendirmesine yardımcı olacak.”

Google Çalışanlarından Tepki

Gizmodo’nun haberine göre, bu açıklama Google çalışanlarını tatmin etmedi. Habere göre, bazı çalışanlar, şirketin bu teknolojinin tartışmalı drone operasyonlarında kullanılmasına izin vermesine çok tepkili. The New York Times’ın haberine göre ise, aralarında onlarca kıdemli mühendisin de bulunduğu binlerce Google çalışanı, drone saldırılarının hedefini iyileştirmek için yapay zekâ kullanan bir Pentagon programına destek verdiği için Google’ı protesto eden bir dilekçeye imza atmış durumda. Google CEO’su Sundar Pichai’ye yazılan mektupta “Google’ın savaş işinde yer almaması gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden Maven Projesi’nin iptal edilmesini, Google taslağının halka duyurulmasını ve ne Google’ın ne de anlaşmalı tarafların bir daha savaş teknolojisi geliştirmeyeceğini belirten açık bir politika uygulamasını talep ediyoruz” deniyor.

Bununla birlikte, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, Albay Cukor’un “Yapay zekâ silahlanma yarışı” olarak tanımladığı, askeri amaçlarla yapay zekâ geliştirme çalışmalarına milyonlarca dolar kaynak ayırıyor.

Albay Drew Cukor, “Bu teknolojiden etkilenmeyen hiçbir şey kalmayacak,” diyor. Savunma Bakanlığı’nın Maven Projesi kapsamında diğer büyük teknoloji firmalarıyla da işbirliği yapıp yapmadığı, Google’ın bu alanda tek olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.