Kamikaze İnsansız Hava Araçları
28.12.2017 STM ThinkTech

Kamikaze İnsansız Hava Araçları

Stm Kamikaze Drone

İnsansız Hava Araçları (İHA’lar) günümüz asimetrik harp sahasında önemli bir kuvvet çarpanı olarak rol oynamaktadır. İnsanlı hava araçlarında ortaya çıkan ilk değişiklik uzaktan kontrollü insansız hava araçlarının, sonrasında ise insansız akıllı otonom araçların ortaya çıkmasıyla yaşandı. Son dönemde ise yapay zekâ marifetiyle artırılan otonomi seviyeleri neticesinde, yüksek akıllı ve sürü zekâsına sahip insansız hava araçlarının kısa vadede ve orta harp sahasında etkin olarak kullanımı öngörülmekte.

Savunma Sanayi Müsteşarlığının “Türkiye İnsansız Hava Aracı Sistemleri Yol Haritası (2011-2030)” başlıklı belgesinde belirtildiği üzere gelecek beş yıl içinde dünya İHA Sistemleri pazarının büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşacağı beklenmektedir. Bu pazarda başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere bazı Avrupa ve Asya ülkeleri de paylarını artırmaya çalışmaktadır. Asya’da Çin, Hindistan, Güney Kore gibi ülkeler kendi İHA sistemlerini geliştirme yönünde adımlar atarken, Avrupa’da Fransa, Almanya, İngiltere gibi ülkeler İHA sistemi geliştirmeye dönük çeşitli projeler yürütmektedir. Rusya ve İsrail de bu alanda önemli çalışmalar içindedir.

Keşif, gözetleme ve saldırı amaçlı kullanılabilecek silahlı ve silahsız İHA sistemlerine sahip olması ve bu araçları milli kaynaklarla üretmesi, bölgesel güç olma hedefini güden Türkiye için vazgeçilmez bir önem taşıyor. Ayrıca büyüyen dünya pazarıyla birlikte, Avrupa ve Asya’da talebin daha da artacağı göz önüne alındığında, Türkiye’nin bu pazardan önemli bir pay alabilmesi söz konusu olabilecektir.

Bu alanda havacılık sanayimiz son dönemde hem platform, hem de alt sistem bazında ciddi ilerlemeler kaydetmiş bulunmaktadır. Platform tasarımı, sistem entegrasyonu, sensör geliştirilmesi ve silah entegrasyonu gibi çok geniş bir yelpazede projeler başarıyla devam etmektedir.

Silahlı Kuvvetlerimiz ve Güvenlik güçlerimiz tarafından terör ve asimetrik harp kapsamında halen kullanılmakta olan belli sayıda İHA var ancak Türkiye’nin ulusal savunma sistemleri bağlamında 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için daha çok İHA üretmesi gerekiyor.

Bu bağlamda, Türk savunma sanayisinin son dönemde en çok dikkat çeken ürünlerinden biri olarak “Türkiye’nin gökyüzündeki yeni askerleri” diye nitelendirilen “kamikaze drone”lar asimetrik harp sahnesindeki yerini almaya başladı.

STM’nin Kamikazeleri

Savunma Teknolojileri ve Mühendislik Şirketi (STM) tarafından özgün olarak tasarlanarak geliştirilen ve seri üretimine başlanan yeni İHA-1 sınıfı “kamikaze drone’lar” ilk olarak 2017 yılının Mayıs ayında 13. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarında (IDEF) tanıtıldı. “Türk göklerinin yeni askerleri” olarak silahlı kuvvetler envanterine girmekte olan STM Kamikaze İHA ailesi üç modelden oluşuyor:

*Otonom Döner Kanatlı Vurucu İHA “KARGU”

*Otonom Taktik Sabit Kanatlı Vurucu İHA “ALPAGU”

*Otonom Döner Kanatlı Keşif ve Gözetleme İHA “TOGAN”

2017 sonu itibariyle tasarımdan seri üretime özgün ve yerli çözümlerle çok kısa süre içinde ürünleştirilerek envantere dahil edilmiş olan İHA-1 sınıfı STM İHA ailesinin, yapay zekâ marifetiyle evrimleşerek, 2018 içinde yüksek akıllı İHA sürüleri olarak prototipleştirilmesi hedefleniyor.

ABD ve Çin’in sürü zekâsına (swarm intelligence) haiz prototip ve deneysel örnekleri lanse ettiği 2016 ve 2017 yıllarının hemen ardından ülkemizin de benzer ilk operasyonel kabiliyet örneklerini 2018 yılında sunabilecek olması, BAYKAR ve TUSAŞ gibi firmalarımızla Küresel İnsansız Hava Araçları liginde söz sahibi olan ülkemizi daha da ileriye taşıyacaktır.

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.