1900’lu yılların başında ilk defa ABD’de başlayan İnsansız Hava Aracı (İHA) çalışmalarının ardından, münferit çeşitli faaliyetler dışında uzun bir duraklama dönemi yaşanmıştır. Vietnam Savaşı esnasında yeniden görülmeye başlanılan İHA’lar, ilk defa gerçek anlamda farklı bir silah sistemi olarak 1982 Beka Hava Muharebesi’nde İsrail tarafından kullanılmıştır. 2000’li yılların başından itibaren İHA sistemlerin sayısı ve çeşitleri artarken, aynı zamanda kabiliyetleri de oldukça gelişmiş ve askeri güvenlik ortamına yeni bir anlayış getirmiştir.
Hava savunma tehdidinin ihmal edilebilir sevide olduğu Afganistan benzeri terörle mücadele odaklı harekat ortamlarında etkin İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (İGK) çözümleri sunan İHA’lar, entegre edilen silahlar sayesinde, özellikle yüksek değerlikli ve zamana hassas hedeflere karşı etkin bir silah sistemine dönüşmüştür. İHA sistemlerinin insanlı hava platformlarına, uydulara ve/veya çeşitli yer sistemlerine göre daha etkin, ekonomik, güvenilir ve emniyetli çözümler elde etmesine bağlı olarak uygulama alanları genişlemektedir.
Yakın geçmişin ve günümüzün harekât ihtiyaçlarına göre oldukça kısa sürelerde tasarlanan mevcut İHA sistemlerinin beka kabiliyeti oldukça kısıtlıdır. Bunların büyük bir kısmı Anavatan Güvenliği ve Barışı Destekleme Harekâtları kapsamındaki özellikle terörle mücadele odaklı uygulamalara uygundur. Geleceğin muhtemel konvansiyonel savaşları için oldukça yetersiz olan mevcut İHA’lar, belirli bir seviyenin üstünde savunma gücüne sahip ülkeler tarafından kolayca etkisiz hale getirilmektedir.
21. yüzyılla birlikte konvansiyonel savaş tehlikesinin önüne asimetrik tehditler çıkmaya başlamıştır. Ancak, Ukrayna'da yaşanan ve Kırım'ın Ukrayna'dan koparak Rusya'ya fiilen bağlanmasına neden olaylar, Uzakdoğu'da her gün daha gerilen ilişkiler, Ortadoğu'nun kararsız ortamı, Afrika'nın yeniden şekillenen yapısı, enerji, gıda ve su kaynaklı muhtemel krizler dikkate alındığında, gelecekte "Konvansiyonel Savaş" ortamına uygun İHA sistemlerinin ön plana çıkacağı öngörülmektedir.