Bu raporda, kamu güvenliği ve acil yardım görevlerine yönelik kullanılabilecek haberleşme sistemleri ve karşılamaları beklenen ihtiyaçlar incelenmiştir. Bu kapsamda geleneksel ses ve dar bant veri hizmetleri sağlayan sistemler ile ilerleyen dönemde kullanılması öngörülen geniş bant sistemler ele alınmıştır.
Günümüzde kamu güvenliği ve acil durum haberleşme sistemlerinin dünya üzerinde kullanımı incelendiğinde analog sistemlerden sayısal sistemlere doğru bir geçiş olduğu görülmektedir. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, sayısal teknolojilerdeki gelişmeler çerçevesinde görev kritik haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak sayısal telsiz şebekelerini hayata geçirmişlerdir.
Kamu güvenliği ve acil yardım görevlerine tahsis edilmiş bir iletişim ağının, çağın getirdiği teknolojik imkân ve kabiliyetlerden yararlanması gerektiği açıktır, ancak Türkiye’nin gereksinimleri ve şartları diğer ülkelerden farklıdır. Bu sistemlerin yaşayan ve yaşadıkça gelişip kullanıcı ihtiyaçlarına daha iyi cevap veren, olgunlaşan sistemler olabilmesi için yerli mühendislik çözümlerine dayandırılmaları ve ülkemizdeki mühendislik birikimi ile desteklenmeleri büyük önem arz etmektedir. Böylece kamu hizmetinde çok uzun yıllar kullanılacak, 7/24 esasına göre hizmet verebilecek, en kötü afet / kriz koşullarında en az aksaklık ve arıza ile çalışabilen, arızalara çok kısa sürede müdahale edilebilen, her türlü ekonomik ve uluslararası politika değişimlerinden etkilenmeden desteklenebilen sistemlere sahip olunacaktır.