Çalışma kapsamında, günümüzde çok popüler olan ve genel olarak “3-Boyutlu Yazıcılar” diye adlandırılan, katmanlı imalat (additive manufacturing) sektörü incelenmiş, Türkiye’deki öncü tezgâh tedarikçisi firmalar ile mülakatlar yapılmıştır. Polimer ve türevleri üzerine ofis tipi ve çoğunlukla “yazıcı” olarak adlandırılan pazardan daha çok nitelikli prototip ve seri imalatlar için geliştirilmiş çözümler incelenmiştir. Havacılık sektörü, az sayıda ancak yüksek maliyetlerde imalatlar gerektirdiğinden birçok teknolojide olduğu gibi katmanlı imalatta da öncelikli uygulama alanıdır.
Polimer ve türevleri için kullanılan teknolojilerin nispeten olgunlaştığı görülmektedir. Endüstrilerdeki birçok imalatı etkileyebilecek olan ve büyük potansiyel arz eden çözümler, metal katmanlı imalat teknolojileridir. Metal imalat teknolojilerinin zamanla pratik ve ucuz uygulamalara dönüşmesi durumunda, mühendislerin hayal ettiği tüm geometriler hızla üretilebilir hale gelebilecektir. Bu çalışmada, şu anda ne tür çözümlerin pazarda bulunduğu ve maliyet-etkinliği değerlendirilmiştir.
Sektörel bir dergisi de bulunan (Metal Additive Manufacturing Magazine) metal katmanlı imalat pazarı, çok farklı çözümler geliştirme potansiyeli ile giderek büyümektedir. Türkiye’de sınırlı sayıda tezgâh sağlayıcı, kuyumcu ve diş protez üreticisi haricinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığının bir araştırma projesi kapsamında bir adet metal katmanlı imalat tezgâhı bulunmaktadır.
Raporun ilk bölümünde katmanlı imalat teknolojileri ve Türkiye’deki durumu incelenmiş, sonrasında havacılık alanında tipik örnekler ve değerlendirmelere yer verilmiştir.