Robot Askerlerin Sayısı İnsan Askerlerin Sayısını Geçecek mi?
22.06.2018 STM ThinkTech

Robot Askerlerin Sayısı İnsan Askerlerin Sayısını Geçecek mi?

Stm Blog Robotik Askerler

Askerlik başvurularının azaldığı, asker ihtiyacının ise arttığı ABD’de, Savunma Bakanlığı çareyi ordudaki robot askerlerin sayısını artırmakta buldu. Kara robotlarının insan askerlerle aynı ortamda test edilmeye başlanmasıyla, ABD ordusunun otonom sistemlerden oluşan silahlı kuvvetler hayali de gerçekleşmeye bir adım daha yaklaştı.

İsrail’de 2012 yılında hayata geçen ve dünyada savunma alanındaki ilk startup hızlandırma merkezinin kurucusu olan “Israel’s Homeland Security” adlı şirketin sitesinde (https://i-hls.com) yer alan habere göre, uzaktan kumandalı, tam otomatik makineli tüfeklerle donatılmış bir kara muharebe aracıyla tatbikat, kara robotlarının insan askerlerle birlikte silah kullandığı ilk tatbikat oldu. Bu tatbikat Pentagon’un sessiz sedasız gerçekleştirdiği silahlı kuvvetleri makine ağırlıklı bir askeri güce dönüştürme hedefi yolunda önemli bir adım oldu. Pentagon, on yıllardır havada, karada ve denizde hâkimiyet kurma hedefine katkıda bulunacak askeri robotlara yoğun yatırım yapıyor. Mintpressnews.com’a göre Pentagon’un araştırma birimi DARPA, üç milyar dolarlık yıllık bütçesinin önemli bölümünü askeri uygulamalarda kullanılabilecek robot araştırmalarını finanse etmek amacıyla kullanıyor.

Eski İngiliz istihbarat görevlisi John Basset’ göre, DARPA’nın yatırım yaptığı robotik ve otonom silahlar kısa süre içerisinde ABD ordusunda norm haline gelmekle kalmayacak, aynı zamanda birkaç yıl içerisinde orduda azınlık haline gelecek olan insan askerlerin de yerini alacak. Basset’e göre, 2025 yılı itibarıyla, ABD ordusundaki robot askerlerin sayısı insan askerlerin sayısını aşacak.

ABD ordusundaki bu makineleşme devrimi bununla da sınırlı kalmayacak. ABD ordusunun resmi robotlar ve otonom sistemler stratejisi, 2031-2040 arasında otonom ve “bilinçli” sistemlerin silahlı kuvvetlere “tam anlamıyla entegre edilmesini”, lojistik sistemlerin de tamamen otonom hale getirilmesini planlıyor.

Bu stratejiyle aynı zamanda, ordunun, tam donanımlı, kendi kendine kurulabilen ve her an hizmete hazır robot arılardan, özellikle şehir savaşında “askeri etkinliği artırmaya yönelik” ileri yapay zekâ sistemlerine uzanan bir dizi robotu hizmete almış olması öngörülüyor.

Mintpressnews.com sitesinin haberine göre DARPA, cephede insanların yerini alacak “katil robot” olarak adlandırılan piyade robotların geliştirilmesi üzerinde de çalışıyor. Bu robotların büyük kısmı, Massachusetts merkezli, DARPA tarafından finanse edilen Boston Dynamics şirketi tarafından geliştiriliyor. Bu robotlardan biri olan “Atlas” zıplayabiliyor, ters takla atabiliyor, ağır yükleri taşıyabiliyor, engebeli arazide rahatlıkla ilerleyebiliyor, kendisine yönelik saldırıları savuşturabiliyor, hatta duvarları delip geçebiliyor. Boston Dynamics’in “WildCat” (Yaban Kedisi) olarak adlandırılan bir diğer robotu ise saatte 30 kilometre hızla uzun süreler boyunca koşabiliyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, spor konusunda yetenekli bir insan, sadece kısa süreliğine saatte 25 kilometre hıza çıkabiliyor.

700 milyar dolar bütçe ayrılan Pentagon’un bu distopik gelecek vizyonunun hayata geçeceğinden kimsenin kuşkusu yok. Şimdi artık, kendi kendine karar verebilen, bilinçli ancak insani duygulardan, deneyimden ve vicdandan yoksun ölüm makinelerinin yol açabileceği istenmeyen ve yıkıcı etkiler yaratabilecek olan sonuçlar tartışılıyor.

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.