Savunma Sanayiinde Kısıtlamalar ve Ambargolar Çerçevesinde Yerlileşme ve Millileşme
04.06.2021 STM ThinkTech

Savunma Sanayiinde Kısıtlamalar ve Ambargolar Çerçevesinde Yerlileşme ve Millileşme

ThinkTech Web Etkinlik Cover 580x400px 04 05

Kıbrıs Barış Harekâtı ile başlayan süreçte, ilk kez karşılaştığımız kapsamlı Amerikan ambargosu ülkemiz açısından önemli bir tehdit olarak değerlendirilmesine rağmen bu durum fırsata çevrilmiş, ülkemizin mevcut savunma sanayii altyapısı bu ivmelenme ile bugünkü durumuna erişmiştir. 1990’lı yıllarda devam eden yoğun terörle mücadele faaliyetleri sürecinde de çeşitli ülkeler tarafından açık ve örtülü olmak üzere ambargo uygulamaları yaşanmıştır.

Türkiye’nin özellikle savunma sanayii kapsamındaki hamlelerinin devam edeceği düşünüldüğünde benzer gelişmelerin gelecekte de yaşanabileceği öngörülmektedir. Bu nedenle Türkiye son yıllarda savunma sanayiini güçlendirmek ve kritik teknoloji, altyapı ve bileşenlerde yerli ve milli çözümler üreterek dışa bağımlılığını azaltma yönünde ciddi adımlar atmış ve atmaya devam edecektir.

Bu kapsamda ambargo ve kısıtlamalara karşı yerlileşme ve millileşmeyi arttırmak son derece önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Yalnızca savunma sanayii alanında değil, topyekün bir milli ve yerli kalkınma için seferber olmak gerekmektedir. Zira günümüz ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılarken yalnızca askeri teknolojiler yeterli olmayacaktır. Geçmişte askeri ihtiyaçlara yönelik özel çözümler, teknolojik gelişmelerin ilham kaynağı iken; bugün bilişim, yapay zekâ, akıllı teknolojiler, malzeme bilimi gibi hayatın her alanına hitap eden teknolojiler sürükleyici rol oynamaktadır.

Bu kapsamda konunun önde gelen uzmanları ile bir araya geldiğimiz 25 Mart 2021 tarihli ve “Savunma Sanayiinde Kısıtlamalar ve Ambargolar Çerçevesinde Yerlileşme ve Millileşme” başlıklı odak toplantımızda öne çıkan kritik noktaları sizler için derledik.

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.