ABD, Drone’larla Mücadeleyi Genişletiyor
24.09.2018 STM ThinkTech

ABD, Drone’larla Mücadeleyi Genişletiyor

Stm Dronlarla Mucadele

ABD ordusu, küçük insansız hava araçlarının yarattığı tehditle baş edebilmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdı. Küçük insansız hava araçları (drone’lar) son dönemlerde hem gelişti hem de ucuzladı. Araştırmaları yürüten ekibin başındaki CNS Technologies şirketi yöneticisi Albert Sciarretta’ya göre, “Milyonlarca insansız hava aracının göklerde dolaşmasıyla birlikte, kötü amaçlarla kullanılma olasılıkları da arttı.”

IEEE Spectrum’un haberine göre, ABD ordusu, Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademisinden, bu araçların özellikle piyade birlikleri ve hafif zırhlı araçlar açısından yarattığı potansiyel riskleri araştırmasını istedi. Örneğin, Sciarretta’ya göre, hobi amaçlı üretilen drone’lar patlayıcılar, kimyasal, biyolojik ya da radyoaktif bombalarla donatılabilir, askeri telsiz sinyallerini karıştıracak şekilde modifiye edilebilir.

Araştırmaya göre, bu modifiye hobi drone’larının yaratığı risk, teorik bir senaryodan ibaret değil. 2016 yılında IŞİD tarafından bubi tuzağına dönüştürülmüş bir insansız hava aracı, Irak’ın Musul kentinde iki Kürt askerin ölümüne, iki Fransız askerinin de yaralanmasına yol açtı. Yine 2016’da Rusya’nın, Ukrayna ile devam eden savaş sırasında insansız hava araçlarını Donetsk kentindeki cep telefonu sinyallerini karıştırmak amacıyla kullandığı tespit edildi.

İnsansız hava araçlarıyla mücadelenin ilk adımı, bu araçları tespit etmek ve kimliklerini belirlemek olacak. Araştırmacılara göre bu, birçok nedenden dolayı, pek de kolay bir iş değil. Bu araçlar çok küçük, düşük irtifada uçuyor ve öngörülemez şekillerde hareket edebiliyor. Dahası, en azından teorik olarak, ağaçların arkasına geçerek, kuş sürülerine karışarak, kendilerini gizlemeyi de becerebilirler.

Bilim insanları, drone’larla mücadeleye önemli miktarda kaynak ayıran ABD ordusunun drone ile operatörü arasındaki sinyalleri tespit ederek karıştırmaya odaklandığını belirtiyor. Ancak, araştırmacılar, modern drone’ların telsiz sinyallerine ihtiyaç duymaksızın çalışacak hale geldiğini, hedeflerini otomatik bir şekilde tespit ve takip edebildiğini, bunu yaparken de yakalanmaktan kaçınabildiğini ifade ediyor.

Rapora göre, insansız hava araçları, 2025 yılı itibarıyla -yani ABD ordusunun gerekli önlemleri almasına fırsat kalmadan- yüzlerce araçlık sürüler halinde uçacak beceriye kavuşacak. Bu tür “sürülerle” mücadele etmek kolay olmayacak. Araştırmacıların, çok sayıda hedefi eşzamanlı olarak tespit ve takip etmenin yollarını bulması gerekecek. Sciarretta, “ABD insansız hava aracı sürüleri geliştirme konusunda birçok araştırma yaptı ancak şu anda başka ülkeler de bu beceriye sahip” diyor.

Araştırmanın bulguları büyük ölçüde gizli bilgi niteliğinde. Sciarretta, “Ordu ve diğer birimler drone sürüleriyle mücadele yollarını araştırıyor ancak kendilerine hangi önerilerde bulunduğumuzu size söyleyemem” diyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlardan biri de, insansız hava araçlarıyla mücadele sistemlerinin çoğunun, piyade birlikleri tarafından taşınamayacak kadar ağır ve hantal olması, çok enerji gerektirmesi. Sistemlerin hantallığı, sadece yayaları değil, hafif zırhlı araçları da drone saldırılarına karşı savunmasız halde bırakıyor. Sciarretta, “Drone’larla mücadele sistemleri geliştirirken, askerlerin zaten bol miktarda ekipman taşımak durumunda olduğunu da hesaba katmak gerekiyor” diyor.

Raporun 6 Mart 2018’de kamuya açıklanan versiyonunda, Sciarretta ABD ordusunun insansız hava araçlarıyla mücadele yöntemleri geliştirme çalışmalarını hızlandırması gerektiğini de vurguluyor.

ABD ordusu 2025’e kadar kısa vadeli, 2026-2035 arasında orta vadeli, 2036-2050 arasında uzun vadeli önlemler almayı planlıyor. Oysa rapora göre kısa vadeli önlemlerin 2019’da, yaklaşmakta olan tehditlere yönelik önlemlerin 2020-2022 arasında, geliştirilmekte olan tehditlere yönelik önlemlerin ise 2023-2025 arasında hazır olması gerekiyor.

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.