Ar-Ge Merkezlerinde Yönet ve İşlet Sözleşme Modeli
12.01.2018 Dr. Mehmet Hilmi ÖZDEMİR, STM

Ar-Ge Merkezlerinde Yönet ve İşlet Sözleşme Modeli

Stm Arge Merkezleri
Yönet ve İşlet Sözleşme Modeli (YİSM), İngilizcesi ile “Management and Operating (M&O) Contract” Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Enerji Bakanlığına özgü iş modellerinden biridir. Söz konusu kavram ilk olarak ABD Enerji Bakanının 1983 tarihli bir memorandumunda kullanılmış olmakla birlikte ilk uygulamaları İkinci Dünya Savaşı yıllarına rastlar.

İkinci Dünya Savaşı esnasında ilk atom bombasının tasarım, geliştirme ve üretimini kapsayan Manhattan Projesi, ABD kamu kurumlarının özel sektör firmaları, eğitim ve araştırma kurumları ve diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışması neticesinde başarıyla sonuçlanmıştı. Bu projede, kamu kurumunun proje yöneticisi rolünü üstlendiği, eğitim ve araştırma kurumlarının bilim insanlarını sağladığı, özel sektör firmalarının ise mühendislik ve üretim hizmetlerini üstlendiği bir kamu özel sektör işbirliği modeli uygulanmıştı.  

Bu başarılı modelin ardından, 1946 yılında çıkarılan Atom Enerji Kanunu ile YİSM’in temel prensipleri belirlenmiştir. Buna göre, Atom Enerji Komisyonunun  misyonunu gerçekleştirirken özel sektör firmaları ile eğitim ve araştırma kurumlarının yeteneklerini kullanacaktı. Aynı şekilde kamu mülkiyetinde bulunan tesislerin işletilmesinde özel sektör firmaları ile eğitim ve araştırma kurumlarının teknik ve yönetsel yetenekleri kullanılacaktı. 

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.