ABD Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi: Amerikan Savunması ve Caydırıcılığı
08.02.2018 Dr. Merve SEREN, STM

ABD Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi: Amerikan Savunması ve Caydırıcılığı

Abd Ulusal Guvenlik Strateji

Trump Yönetimi, 18 Aralık 2017 günü ABD'nin yeni Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’ni açıkladı. Amerikan ve dünya kamuoyu, metnin siyasi, ekonomik, askeri, ticari, sosyokültürel, teknolojik ve çevresel konularda ortaya koyduğu anlayış ve yaklaşımları mercek altına almaya ve derinlemesine tartışmaya başladı. Belge, Amerika’nın toplumsal refahının veya iç güvenliğinin nasıl tesis edileceğinden daha ziyade; ABD’nin uluslararası sistemdeki yeni rol ve misyonunun dış politika, güvenlik ve savunma eksenlerinde nasıl tanımlandığı açısından ilgi görmektedir.

Buradaki temel olgu, Beyaz Saray kadrosu değişse de ana prensiplerin hiçbir şekilde kökten bir değişime uğramamasıdır. Washington’da işbaşına gelen Yönetimlerin belirlediği politikalar ve açıkladığı belgeler ABD’nin temel ilkelerinin muhafazasını, aynı şekilde Amerikan halkının değerlerini, refah, özgürlük, barış ve güvenliğinin idamesini temel alan bir zihniyetin tezahürüdür. Başka bir anlatımla, belgelerde farklı cümlelerle izah edilse de temel amaç ABD’nin hegemonik gücünün korunmasıdır ve bu da öncelikle toplumsal değerlerin, ülkenin çok kültürlü, insan haklarına saygılı, çoğulculuk esasına dayalı demokratik ve gelişkin yapısının yaşatılmasına bağlıdır.

Kuşkusuz Amerikan liderliğinin çizgisinin uluslararası sistemdeki devamlılığı çeşitli parametrelere dayanmaktadır. Bunları ana hatları itibarıyla altı başlık altında inceleyebiliriz...

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.