Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dünyanın 20 büyük ekonomisinin liderleri 26 Mart 2020’de acil bir toplantı yapmıştır. Küresel koronavirüs salgını nedeniyle telekonferans yoluyla gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan kısa açıklama acil toplantıya neden olan gelişmeleri özetler niteliktedir: “Grubumuz, insanlarımızın yaşamlarını, işlerini ve gelirlerini korumak, güveni yeniden sağlamak, mali istikrarı tesis etmek, yeniden büyümeyi sağlamak, ticaret ve küresel tedarik zincirindeki aksamaları asgariye indirmek, ihtiyaç duyan tüm ülkelere yardım ulaştırmak, kamu sağlığı ve mali tedbirler arasında koordinasyon sağlamak amacıyla bireysel ortak çabaları ortaya koymaktan sakınmamakta kararlıdır.
2019’un Aralık ayı sonunda Çin’de ortaya çıkan yeni bir virüs, bugün hemen hemen bütün ülkelere yayılmış; 3,5 milyondan fazla kişiye bulaşmış, 250 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştır. Virüsün kontrol altına alınması için alınan önlemler, uluslararası tedarik zincirinin çarklarını durdurmuş; eğitim, spor, kültür ve turizm faaliyetlerinin tamamen durmasına neden olmuştur. The Economist dergisinin ifade ettiği gibi dünya, üzerine “COVID-19 nedeniyle kapalıdır” levhası asılmış bir dükkâna benzemektedir.
Bu krizin ne zaman sonuçlanacağı, sonuçlarının neler olacağı bilinmiyor. Ancak ilk işaretler dünyayı uzun ve zorlu bir sürecin beklediğini gösteriyor. Koronavirüs salgını, kamu sağlığının yeniden ulusal savunma öncelikleri arasına girmesine neden olacak gibi görünürken, ekonomik ve jeopolitik konjonktürde derin dönüşümler bekleniyor. Bu analizde salgının küresel ekonomi, siyaset ve toplumsal yaşamda yol açabileceği sonuçlara dair öngörüleri inceledik...