ABD Hava Kuvvetleri Bilimsel Danışma Kurulu başkanı Werner J.A. Dahm’a göre, “Gelecekte de nükleer füzeler silolarda saklanacak ancak atalarının aksine, diğer savaş sistemleriyle bir seviyede bağlantı kurabilecekler”. Bu da yeni bir nükleer kaza potansiyeli doğuruyor. 2017 sonunda, danışma kurulu bununla ilgili bir raporu tamamlayacak.
Dahm’a göre, nükleer sistemlerin yapısal yenilenmeye ihtiyacı var. Gelecekte, “bu sistemler eskiye oranla çok farklı olacak. Özellikle de, günümüzdeki pek çok sistem gibi, ağ bağlantılı olacaklar. Sibere uygun hale gelecekler”. Bu bağlantılılık, güvenlik ve sertifikasyon açısından yeni endişeler doğuracak.
22 Aralık 2016’da Donald Trump, ABD’nin nükleer kapasitesini güçlendirip genişleteceğini tweet’lediğinde dünyayı bir endişe kaplamıştı. Ama bu o kadar da şaşırılacak bir haber değildi. Obama da nükleer sistemlerin güçlendirileceği sözünü vermişti. ABD’nin nükleer silahlarının modernizasyonu için 1 trilyon dolardan fazla harcayacağı öngörülüyordu.
Bu modernizasyon, LGM-30 Minuteman füzelerini kıtalararası balistik füzelerle değiştirmek, uzun menzilli savunma füzelerini nükleer hale getirmek gibi özellikler içeriyor.
ABD Hava Kuvvetleri Komutanı David Goldfein, Ekim 2017’de B-52 bombardıman uçaklarına nükleer füze yerleştirildikten sonra, artık dünyanın sadece ABD ve Sovyetler Birliği’nin olduğu iki kutuplu bir yer olmadığına dikkat çekerek, “Artık nükleer yetkinliği olan başka oyuncular da var” dedi. Goldfein “Kıyamet Uçağı” olarak da bilinen dört E-4B Nightwatch uçağından en az birinin her zaman 24 saat hazır beklediğini söyledi.
Elbette bazı güvenlik endişeleri olacak. Ağa bağlanmış nükleer savaş kontrol sistemlerinin hack’lenmeyeceği veya devre dışı kalmayacağı ne malum?
ABD Hava Kuvvetlerinin nükleer silahların yasal sertifikasyon sürecine yönelik ayrıntılı belgeleri var. Hangi sistemlerin modern, ağ bağlantılı sistemlere adapte edileceğine dair tartışmalar sürüyor.
Geleceğin nükleer silahları kesinlikle ağ bağlantılı olacak, daha güvenli ve kontrol edilebilir olacak, daha koordineli operasyonları mümkün kılacak. Ancak bu bağlantılılık bazı zayıflıklar ve tehlikeler de doğuracak.
Rakiplerinizden birinin silahınızın kontrolünü ele geçirmemesini garanti altına almak zorundasınız. Silah siz ne derseniz onu, ne zaman derseniz o zaman yapacak. Bu sadece siberle de ilgili değil. Söz gelimi, ABD en son nükleer sistemlerini ne zaman tasarladı? Onlarca yıl önce, Soğuk Savaş döneminde. Çok uzun zamandır yeni bir nükleer sistem sertifikasyonu yapılmadı. Bu sistemler artık çok farklı. Yeni sistemlerin zayıflıkları nelerdir? Bu zayıflıkları nasıl gidereceksiniz? Sizin talimatlarınıza uyacağını nasıl garanti altına alabileceksiniz?
Bu soruların yanıtlarını bulmak için geniş kapsamlı çalışmalara ve sayısız denemeye ihtiyaç var.