Nükleer Bir Savaş İklim Değişikliğini Nasıl Etkiler?
01.11.2017 STM ThinkTech

Nükleer Bir Savaş İklim Değişikliğini Nasıl Etkiler?

Nukleerbirsavas Shutterstock 136389479

İster kasıtlı, isterse korkunç bir hesaplama hatası sonucu olsun, nükleer bir savaş, küresel iklim felaketine yol açacak. Üstelik liderler bu faktöre planlamalarında hiç yer vermiyorlar.

Colorado Üniversitesinden bilim insanı Owen Brian Toon’un hesaplamalarına göre, küresel nükleer bir savaş, gezegenimizin 10 derece daha soğumasına yol açabilir. Elbette savaşın boyutu ve nükleer silah kullanım sıklığı da bu hesaplamada önemli rol oynuyor.

Soğuk Savaş döneminde küresel “nükleer kış” tanımlaması çok sık kullanılıyordu. Günümüzde Donald Trump’ın Kuzey Kore’yle başlattığı tartışma, bölgesel bir nükleer savaş ihtimalini yükseltti. Trump’ın “Dünyanın daha önce hiç görmediği bir ateş ve öfkeyle” sözleri, daha önce hiçbir ABD başkanının ağzından çıkmamış, büyük bir tehdit içeriyor.

Trump’ın bu sözleri sadece ulusal güvenlik uzmanlarını korkutmuyor. İklim üzerine çalışan bilim insanları da dehşete kapılmış durumda. Rutgers Üniversitesinden Alan Robock, nükleer kış üzerine çalışmalar yapan bir bilim insanı. Küresel termonükleer savaşın üst atmosferde bir dumana neden olacağını ve bunun da yıllar sonra güneş ışınlarını bloke edeceğini savunuyor. Sıcaklıklar düşecek; ekinler, bitkiler ve hayvanların büyük kısmı ortadan kalkacak.

Yeni Bir Buz Çağı

Robock ve Toon’un çalışmaları, büyük şehirlerden birine atılacak bir bombanın, İkinci Dünya Savaşı’ndaki zayiata eşit bir ölüm oranına neden olacağını ortaya koyuyor. Böyle bir savaş, kırsal arazide yangın fırtınaları oluşturacak ve yaklaşık 5 milyon tonluk duman üst atmosfere yükselecek. Aerosoller güneşi engelleyecek ve güneş ışınları yeryüzüne ulaşamayacak.

Bu durumda gezegenin iklimi hızla soğuyacak ve savaş alanının çok uzağındaki bölgeler bile bundan etkilenecek. Bölgesel bir savaş bile 1,25 derecelik bir soğumaya yol açabilir.

Volkanik patlamalardan ve simülasyonlardan elde edilen verilere göre, dumanla yayılan partiküller stratosferde uzun süre, yıllarca asılı kalacak. Dünyadaki mevcut nükleer cephaneliğin sadece yüzde 1’inin kullanılması, insanlık tarihinde eşi görülmemiş bir iklim değişikliğine yol açabilir.

Nükleer bir savaş tarım ve ekosistem üzerinde de yıkıcı etkiler yaratacak. Hindistan-Pakistan arasındaki bir savaş, dünyanın tahıl ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan ABD ve Çin gibi iki devi etkileyerek, kıtlığa neden olabilecek.

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.