İki milyon yıl önce ateşin bulunmasından bu yana enerji kaynakları insanların dünyasını değiştirmektedir. Geçmişten günümüze keşfedilen birçok enerji kaynağı hayatın her alanında yerini alırken, enerjinin kullanımının yanı sıra depolanmasını gerektiren durumlar da önem kazanmıştır. Mevcut enerji kaynağı kalıcı veya geçici olarak kesildiğinde yapılan işlemlerin kesintiye uğramadan devam etmesi ancak enerjinin depolanması ve ihtiyacın bu depodan karşılanmasıyla mümkündür.
Günümüzde insanoğlu gıda, temiz su, ulaşım, ısıtma, soğutma gibi temel gereksinimlerini temin etmek amacıyla enerjiye farklı formlarda ihtiyaç duymaktadır. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan projeksiyonlar 2040 yılında dünya nüfusunun 9,2 milyara yükseleceğini göstermektedir. Bu durum, 1,9 milyar daha fazla insana enerji arzı sağlanması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Dünyanın enerji kaynakları kullanıldıkça hızla tükenirken alternatif ve temiz enerji kaynaklarına yönelim de artmaktadır. Temiz enerjinin güncel teknolojik gelişmelerle daha da verimli bir şekilde depolanması uzay çağından sonra içinde bulunduğumuz bilgi çağında daha da önem kazanmıştır.
Analizimizde enerji depolama ihtiyacının gerekliliğinin nedenlerine ve geleceği şekillendiren yeni enerji depolama teknolojilerine yakından bakılarak, kapasite ve kullanım alanlarına göre öne çıkan yöntemler detaylandırılacaktır. Ayrıca bu alanda büyüyen pazarın yapısı değerlendirilerek, artan yatırımlara da değinilecektir...