Navigasyon Savaşları
30.09.2021 STM ThinkTech

Navigasyon Savaşları

STM Navigasyon Savaslari Gorsel Web

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kasım 2019’da Türk savunma sanayii açısından kilometre taşı olabilecek bir projeyi duyurmuştur. Söz konusu proje, STM Savunma Teknolojileri, Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) tarafından geliştirilecek Küresel Konumlanma Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi’dir (KERKES). KERKES bir “sürü İHA” projesidir ancak projenin asıl önemli özelliği İHA’ların GPS olmayan ortamlarda da görevlerini sürü konseptinde icra edebilecek olmasıdır.

Prof. Dr. İsmail Demir projenin önemini şöyle özetlemiştir: “Geleceğin harekât ortamına bugünden hazırlanıyoruz. Yapay zekâ destekli sürü İHA kabiliyetinden sonra, İHA’ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES Projesi’ni başlattık. Dünyada sayılı ülkenin üzerinde çalıştığı bu teknolojiyle, haberleşmenin olmadığı durumda sensörlerden alınan veri ve görüntüler işlenerek konum kestirimi yapılacak, yapay zekâ ve derin öğrenme teknikleriyle tespit edilen hedef vurulacak.”

SSB Başkanı’nın altını çizdiği gibi geleceğin harekât ortamında bu tür sistemlere büyük görev düşebilir. Zira dünyada “Navigasyon Savaşı” denilen görece yeni bir kavram giderek yaygınlaşmaktadır. GPS, GLONASS, Galileo ve BeiDou gibi Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri (Global Navigation Satellite Systems –GNSS) gelişmiş savunma sistemlerinde hayati rol oynamaya başladığından beri, savunma alanında tedbir ve karşı tedbirlerin geliştirilmesi için büyük bir rekabet başlamıştır. Bugün Türkiye dahil belli ülkelerin savunma sanayileri düşman silah sistemleriyle GNSS arasında bağlantıyı kesen, karıştıran ve aldatan onlarca sistem geliştirmiştir. Bu nedenle KERKES gibi GNSS’den bağımsız sistemlerin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bu analizde Elektronik Savaşın önemli bir unsuru olan “Navigasyon Savaşı” konusunda atılan adımlar ve bu alandaki gelecek planları gözden geçirilecektir. Bu amaçla ikinci bölümde Navigasyon Savaşının tanımı yapılacak ve GNSS sistemlerinin mevcut durumu aktarılacaktır. Üçüncü bölümde ise dünyada ve Türkiye’de Navigasyon Savaşında savunma ve saldırı amaçlı geliştirilen sistemlerin yanı sıra alternatif çözümler incelenecektir. Dördüncü ve son bölümde ise Navigasyon Savaşının geleceğine ilişkin olası senaryolara göz atılacaktır.

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.