2019’un Temmuz ayında bir grup yapay zekâ araştırmacısı, engeller arasında dolaşabilen, sürücüsünü takip edebilen, sesli komutlara cevap verebilen ve kendi kendine gidebilen bir bisiklet sergiledi. Bisikletin kendi kendine gitmesi çok önemli bir yenilik olmasa da kullanılan yapay zekâ teknolojisi dikkat çekiciydi. Çünkü bisiklete hareket kabiliyetini sağlayan, nöromorfik bir çip olan özel bir yapay zekâ bilgisayarıydı.
Nöromorfik işlem teknolojisi aslında yeni bir teknoloji değildir. Dünyanın en köklü donanımı olan insan beyninden esinlenen bu tasarım ilk olarak 1980’lerde önerilse de yapay zekâ endüstrisindeki son gelişmelerle nöromorfik bilgisayarlara olan ilgi yakın zamanda artmıştır.
Derin öğrenme ve sinir ağlarının artan popülaritesi, sinir ağı hesaplamaları için özelleştirilmiş yapay zekâ donanımı geliştirmek için bir yarış başlatmıştır. Son birkaç yılda ortaya çıkan bazı trendler arasında, biyolojik ve yapay sinir ağlarına benzerlikleri nedeniyle umut veren nöromorfik işlem teknolojisi de bulunmaktadır...