Nükleer Enerji ve Türkiye
01.11.2017 Murat BULUCU, STM & Seyide DOĞRU, STM

Nükleer Enerji ve Türkiye

Nukleer Enerji Ve Turkiye

Nükleer enerji, %11 oranında payla elektrik üretiminde dünyanın önemli enerji kaynaklarından olan ve aynı zamanda güvenlik ve atık yönetimi konularıyla sıkça tartışılmakta olan bir enerji türüdür. Halihazırda gelişmiş batı ülkelerinin çoğu, kayda değer kurulu nükleer kapasiteye sahiptir. Bu ülkeler neredeyse tüm fosil yakıtlı santralleri kapatmayı ve yeni nükleer santral kurulumlarını sınırlamayı planlamaktadır. Öte yandan, Çin, Hindistan, Mısır, Suudi Arabistan gibi Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkeleri yeni nükleer güç santrali yatırımları planlamaktadır. Türkiye de bu ülkeler arasında olup toplam 12 reaktör üniteli ve toplamda yaklaşık 15000 MWe kurulu kapasiteye sahip üç nükleer güç santrali planlanmıştır. Bu projelerin önümüzdeki on yıl içerisinde hayata geçirilmesi beklenmektedir.

Nükleer yakıt genel olarak yeryüzünde ve deniz suyunda bolca bulunan uranyum bazlı maddelerden üretilmektedir. Reaktörlerde nükleer yakıt olarak kullanılmak üzere, zenginleştirilmiş uranyumun uluslararası pazarda serbestçe ticareti yapılabilmektedir. Yıllık bazda her bir reaktörde kullanılan yakıt miktarı hacim olarak nispeten düşüktür. Bu da arz sorunu yaratmadan uzun bir süre boyunca taze yakıtın depolanmasını mümkün kılar. Buna ilaveten, uranyum fiyatları, petrol veya doğal gaz gibi diğer enerji kaynaklarıyla kıyaslandığında yıllardır nispeten istikrarlı bir seyir izlemektedir.

Nükleer santrallerin en önemli avantajı, ana yük enerji üretimi yeteneği ile düşük karbon salınımlı elektrik üretimidir. Bu da nükleer santralleri kömür santrallerine en önemli alternatif yapmaktadır. Rekabetçi elektrik üretim maliyeti nükleer enerjiyi cazip kılmaktadır. Öte yandan, nükleer ile ilgili yatırım kararını etkileyen bazı hususlar mevcuttur. Güvenlik endişeleri ve kazalar nükleer için her zaman potansiyel tehditler olarak düşünülmüştür. Çözülememiş atık sorunu ve yüksek seviye radyoaktif atıklardan kaynaklanan uzun vadeli radyoaktivite hususu da diğer problemler olarak dikkate alınmıştır. Nispeten yüksek sermaye maliyeti, finansman gereksinimleri ve uzun süren santral kurulum süreleri de nükleer güç santralleriyle ilgili diğer hususlardır.

 

Stratejik işbirliği ve ihtiyaçlarınıza özel çözüm önerilerimiz için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın

Thinktech Logo ThinkTech STM Savunma

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın mühendislik, teknoloji ve program yönetimi alanlarında ihtiyaç duyduğu “danışmanlık” hizmetinin esnek, hızlı ve dünya standartlarında verilebilmesi için 1991 yılında STM kurulmuştur. Kurumsal deneyim, bilgi birikimi, nitelikli insan kaynağı ve marka değerine sahip olan STM; “danışmanlık” alanında dünya çapında rekabet edebilir bir konuma ulaşma vizyonu ile Teknolojik Düşünce Merkezi ThinkTech’i 23 Kasım 2017 tarihinde faaliyete geçirmiştir. Türkiye’nin teknoloji odaklı ilk düşünce merkezi olan STM ThinkTech, objektif bir yaklaşımla, “savunma ve güvenlik” sektörü öncelikli olacak şekilde teknoloji tabanlı analizler yapmakta, raporlar yayımlamakta ve profesyonel network faaliyetleri düzenlenmektedir.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.